top of page
Scrolla ner istrukörsutbildning
DSC07457.jpg

Vi erbjuder 

Vi erbjuder många olika slags möjligheter till ökat välmående och psykisk hälsa genom hästunderstödda upplevelser och program baserad på forskning. Våra öppna dagsretreats lägger fokus på närvaroträning och inre reflektionsarbete tillsammans med våra unika och snälla hästar. Vi tar även emot grupper från organisationer och vårdinstanser. 

Kompetensdagar för vård och skola 

Boka våra hälsosinspirerande kompetensdagar på temat samtal med barn och familjer i svåra livssituationer genom hästunderstödda insatser. Ni får bl.a ta del av erfarenheter från samarbeten med vårdinstanser och organisationer som stödjer unga människor med svår psykisk ohälsa, och där vi har integrerat hästar och dess miljö som terapeutisk/pedagogisk resurs inom socialt/psykosocialt arbete, varvat med upplevelsebaserad lärande och möjlighet till att själva prova på metodiken tillsammans med våra unika och snälla hästar. Ladda ner PDF och dela gärna inom din organisation. Flera vårdinstanser mfl som sökt ekonomiskt bidrag via fonder för att genomföra denna kompetensdag, ta kontakt med oss för mer information. 

Vårdinstanser och organisationer

Vi samarbetar med organisationer som stödjer unga människor med psykisk ohälsa. Ungdomar från vårdinstanser med mycket svår livs-, och sjukdomsproblematik kommer till oss. Det kan handla om oro, ångest, självskadebeteenden mm. Vi tar endast emot individer och grupper som kommer via en organisation, skola eller vårdinstans. Klicka på länken och skicka oss ett mail om du ni är intresserade av att starta ett samarbete kring er målgrupp.

Öppna Inre Hälsa Retreats

Vi erbjuder öppna Inre Hälsa Retreats till privatpersoner som lägger fokus närvaroträning och inre reflektionsarbete. Du lär dig mer om ditt stress-, prestation-, & trygghetssystem, utövar stillsam medicinsk yoga och vi gör livscoachingövningar med våra underbara och snälla hästar. Du behöver inte var hästvan, men nyfiken.

Studiebesök

Vi välkomnar organisationer som arbetar med barn och ungdomar på studiebesök. Våra studiebesök tar ca 30 minuter och börjar med en rundvandring följt av att ni ges en helhetsbild av vårt arbete och hästunderstödda insatser. Vi berättar även kort om den forskning som finns på hästar som resurs för hälsa och välmående. Skicka oss gärna ett mail.

Företagsvänner

Vi vill skapa nära relationer med företag som också vill investera i unga människors psykiska hälsa. Vill ni bli en av dem? Er alldeles egna terapihäst väntar på Djurgården! Som tack för ert engagemang erbjuder vi ett generöst sponsorpaket med allt från en skräddarsydd hästunderstödd ledarskapsworkshop för upptill 8 personer, uppdukat långbord för upptill 25 personer och AW i stallgången med hästarna i stallgången, frukostseminarier, nyhetsbrev, till guldplakett på boxdörren och mycket mer. Skicka oss gärna ett mail om du vill veta mer. 

Instruktörsutbildningar

Vill du vara med och förändra människors liv? Vi vill att fler människor får ta del av hästarnas läkande egenskaper. Hos oss kan du utbilda dig till Coach inom Hästunderstödda Insatser och till Ryttaryoga Instruktör. Våra Instruktörsutbildningar är kvalitetssäkrade av Svenska Friskvårdsförbundet. 

Föräldrastöd-, och föräldrakurser

Många barn som kommer till oss lever i familjesystem med olika slags stressorer såsom svåra familjeuppbrott, missbruk, psykisk ohälsa, nya familjebildningar mm. För barn som växer upp i dessa familjesystem är stresspåslaget i regel högt. De kan sällan verbalisera vad de känner och behöver för egen del vilket gör det svårare att få rätt hjälp. Fler föräldrar söker stöd i sitt föräldraledarskap och vi ser de positiva följderna när vi samlas kring aktiviter runt hästen.
För er anordnar vi kurser och workshops så håll utkik efter datum, du kan även anmäla ditt intresse här.

Ta gärna direkt kontakt med kursgårdens event-, och programansvariga kaja@hastakeriet.se

Våra hästunderstödda program bygger på nationell och internationell forskning som visar på att oberoende psykisk status, ålder och problematik så stärker aktiviteter och relationen med hästen: identitet, självkänsla, självförtroende samt bidrar till lugn och kan lindra ångest. Programmen omfattar bl.a lärande från Non Violent Communication (NVC) Coherence Training/Therapy (CT), Acceptance & Commitment Training/Theraphy (ACT), Compassion & Focus Training/Theraphy (CFT) Relational Frame Theory (RFT) samt Medicinsk och Trauma anpassad Yoga.

Svenska Friskvårdsförbundet logga
loggakursgard.png
loggakursgard.png

Häståkeriets Kursgård

 

Kursgård och boende

Du finner Häståkeriets Kursgård, det lilla stallet och stora hagar precis

nedanför Kungliga Borgen på Gärdet.

Program-, och utbildningsansvarig

Kaja Michelson leder de hästunderstödda programmen på Häståkeriet i samarbete med vårdinstanser och organisationer och ger kurser och workshops. Hon är en erfaren utbildare och föreläsare med 25 års erfarenhet som kommunikations-, och utbildningskonsult, och har de senaste 15 åren verkat som stress- och samtalscoach med en tidigare bas i Costa Rica och Dallas (2009 – 2020). Vid våra hästunderstödda program används en amerikansk samtalsmetodik utvecklad av utbildningsorganisationen Rasur Foundation International som syftar till att öka den sociala och emotionella kompetensen hos vuxna och barn. Kaja fungerade som styrelseledamot för Rasur Foundation International 2013 – 2017 i Dallas, USA samt utbildade på skolor, samfund och företag. 2010 – 2013 fungerade Kaja som gruppmoderator och samtalsledare vid utbildningar som hölls på United Nations University for Peace of Costa Rica (UPEACE) en akademisk institution med över
6000 alumner från mer än 120 länder med syfte att utbilda internationella ledare för fred.

 

“The Connection Practice® is a proven way to improve human relations”.
President Oscar Arias, Nobel Peace Prize Laureate

Kaja grundade coachingföretaget Exhale Coaching LLC i Dallas, 2013 och har bl.a.drivit studios med inriktning Medicinsk-, och Trauma anpassad yoga i tre hemländer Costa Rica, Dallas och Sverige (2009 – 2022). Den Medicinska Yogan finns numera representerad på 378 svenska vårdcentraler. Hon utvecklade Connection Practice®Equus Training Track för hästunderstödda insatser och har en gedigen internationell erfarenhet inom hästunderstödd ledarskapsträning på olika amerikanska rancher och kursgårdar. Med bl.a. coachutbildning från Skandinaviska Ledarhögskolan och fördjupning inom Föräldra-, & Familjecoaching från den danske familjeterapeuten Jesper Juuls utbildningsorganisation Family Lab Accociation lotsar hon individer och grupper till ökad självinsikt och psykologisk flexibilitet.

 

Kaja är författare till barn-, och läroboken Alma & Atman som bygger på metodiken med tillhörande utbildningsmaterial och som används av Rasur Foundation International vid utbildningssammanhang samt i familjeterapi av olika verksamheter, exempelvis Texas Counseling Group. Boken gavs ut 2017 i USA och 2023 i Sverige.

Metodik och utbildningsmaterial

Under kompetensdagen varvas teori, praktik och upplevelsebaserat lärande där deltagarna även får träffa Häståkeriets snälla och unika hästar.

”Vi lever i en tid när unga tvingas möta rädsla i många olika tappningar – från hat, hot och utseendefixering i sociala medier till skrämmande händelser i vardagen. Samtidigt är många vuxna själva vilsna och oförmögna att ge den vägledning som skulle behövas om hur man kan hantera sitt inre kaos och alla starka och förvirrande känslor som uppstår. Här kommer Kaja Michelsons kloka, omtänksamma, vackra och träffsäkra bok som en skänk från ovan för läsare i alla åldrar. Med innerlig förståelse och insiktsfull pedagogik guidar hon oss till ett moget och konstruktivt sätt att hantera livets prövningar. Ju fler som tar del av den, desto bättre”.

Annika Dopping, TV-journalist

”Det här är en bok att läsa många gånger för och med sina barn. Viktiga begrepp som empati, medkänsla och självmedkänsla blir enkla och begripliga. Historien ger sin läsare livsviktiga kommunikationsnycklar. Jag tror att världen runt barn som kan använda dessa verktyg, kommer att bli lite varmare, snällare och tryggare”.

Susanne Einhorn, beteendevetare

”En fantastisk bok med viktiga verktyg för barns växande till medkännande människor. Berättelsen är trösterik, hoppfull, sätter barnet i centrum och tar det på allra största allvar. Budskapet om nödvändigheten att lyssna till sina känslor, hjärtat och varandra kunde inte varit mer aktuellt.

Olle Carlsson, präst och Fotini Carlsson, journalist samt författarna till bl.a ”Om kärlek”.

Kontakta kaja@hastakeriet.se

Adress

Utbildningarna hålls på Häståkeriets Kursgård på Greve von Essens väg 59, 115 27 Stockholm. 

Boende vid utbildningstillfällen

Det finns många hotell i närheten. Eventuellt går det att ordna kostnadsfria övernattningsmöjligheter på kursgården i öppen sal (ta med egen luftmadrass och sängkläder). Det finns kök och två badrum med duschar. Om du är intresserad av detta, meddela oss i god tid. Det finns flera restauranger runt oss. För dig som vill ta med egen mat finns micro i köket.

Kollektivtrafik

Buss 76 stannar vid hållplats Lindarängsvägen ute på Gärdet där du ska gå av. Några meter framför busshållplatsen finns en skylt där det står Häståkeriet. Promenera in på grusvägen till höger och följ vägen till du ser ridbanan och stallet. Det tar ca 5 minuter att gå från busstationen till oss.

 

Bil & Parkering

OBS! GPS visar fel väg. Om du kommer med bil, kör förbi filmhusets busshållplats och följ Lindarängsvägen tills du kommer till Lindarängens busshållplats. Några meter bakom busshållplatsen finns en väg upp till höger med en skylt där det står Häståkeri. Följ vägen, kör förbi vår ridbana och ta höger upp mot Kungliga Borgen. Du parkerar på Kungliga Borgens parkeringsplats. I stallet får du ett parkeringstillstånd som du lägger i bilen.

 

Missa inte

För dig som vill passa på att upptäcka Djurgården på hästryggen finns det möjlighet för dig att boka fantastiska ridturer på Kungliga Djurgården till rabatterat pris i samband med utbildningstillfällena.

bottom of page