top of page
DSC00532.jpg

Föräldrakurser & familjestöd

Scrolla ner istrukörsutbildning
DSC02119 copy.jpg


Välkommen till våra kurser som vänder sig till föräldrar och närmaste vuxna som vill utöka sin verktygslåda i föräldraledarskapet. När barnen gör hästunderstödda aktiviteter med våra härliga ungdomsledare är du som förälder eller annan närmaste vuxen på utbildning på kursgården. Vi samlas sen för gemensam fika i stallet! 

Fler föräldrar söker stöd i sitt föräldraledarskap och vi ser de positiva följderna när vi samlas kring aktiviter runt hästen Att behärska ett språk för att kunna uttrycka känslor och behov är så grundläggande för den psykiska hälsan att det borde vara obligatoriskt för alla barn (och vuxna) att få lära sig det. Forskning visar att samtal om det som är svårt i livet skyddar. Kan man sätta ord på vad man behöver, blir det enklare att röra sig framåt i en positiv riktning. På våra kurser får du som förälder ett handfast stöd och praktiska hjälpmedel för ökad självinsikt och flexibilitet. 
 
Aktuellt just nu:

Vill du lära dig att prata med barnen på ett nytt sätt?

loggakursgard.png

Häståkeriets Kursgård

 

Kursgård och boende

Du finner Häståkeriets Kursgård, det lilla stallet och stora hagar precis

nedanför Kungliga Borgen på Gärdet.

Program-, och utbildningsansvarig

Kaja Michelson leder de hästunderstödda programmen på Häståkeriet i samarbete med vårdinstanser och organisationer och ger kurser och workshops. Hon är en erfaren utbildare och föreläsare med 25 års erfarenhet som kommunikations-, och utbildningskonsult, och har de senaste 15 åren verkat som stress- och samtalscoach med en tidigare bas i Costa Rica och Dallas (2009 – 2020). Vid våra hästunderstödda program används en amerikansk samtalsmetodik utvecklad av utbildningsorganisationen Rasur Foundation International som syftar till att öka den sociala och emotionella kompetensen hos vuxna och barn. Kaja fungerade som styrelseledamot för Rasur Foundation International 2013 – 2017 i Dallas, USA samt utbildade på skolor, samfund och företag. 2010 – 2013 fungerade Kaja som gruppmoderator och samtalsledare vid utbildningar som hölls på United Nations University for Peace of Costa Rica (UPEACE) en akademisk institution med över 6 000 alumner från mer än 120 länder med syfte att utbilda internationella ledare för fred.

 

“The Connection Practice® is a proven way to improve human relations”.
President Oscar Arias, Nobel Peace Prize Laureate

Kaja grundade coachingföretaget Exhale Coaching LLC i Dallas, 2013 och har bl.a.drivit studios med inriktning Medicinsk-, och Trauma anpassad yoga i tre hemländer Costa Rica, Dallas och Sverige (2009 – 2022). Den Medicinska Yogan finns numera representerad på 378 svenska vårdcentraler. Hon utvecklade Connection Practice®Equus Training Track för hästunderstödda insatser och har en gedigen internationell erfarenhet inom hästunderstödd ledarskapsträning på olika amerikanska rancher och kursgårdar. Med bl.a. coachutbildning från Skandinaviska Ledarhögskolan och fördjupning inom Föräldra-, & Familjecoaching från den danske familjeterapeuten Jesper Juuls utbildningsorganisation Family Lab Accociation lotsar hon individer och grupper till ökad självinsikt och psykologisk flexibilitet.

 

Kaja är författare till barn-, och läroboken Alma & Atman som bygger på metodiken med tillhörande utbildningsmaterial och som används av Rasur Foundation International vid utbildningssammanhang samt i familjeterapi av olika verksamheter, exempelvis Texas Counseling Group. Boken gavs ut 2017 i USA och 2023 i Sverige.

Metodik och utbildningsmaterial

Under kompetensdagen varvas teori, praktik och upplevelsebaserat lärande där deltagarna även får träffa Häståkeriets snälla och unika hästar.

”Vi lever i en tid när unga tvingas möta rädsla i många olika tappningar – från hat, hot och utseendefixering i sociala medier till skrämmande händelser i vardagen. Samtidigt är många vuxna själva vilsna och oförmögna att ge den vägledning som skulle behövas om hur man kan hantera sitt inre kaos och alla starka och förvirrande känslor som uppstår. Här kommer Kaja Michelsons kloka, omtänksamma, vackra och träffsäkra bok som en skänk från ovan för läsare i alla åldrar. Med innerlig förståelse och insiktsfull pedagogik guidar hon oss till ett moget och konstruktivt sätt att hantera livets prövningar. Ju fler som tar del av den, desto bättre”.

Annika Dopping, TV-journalist

”Det här är en bok att läsa många gånger för och med sina barn. Viktiga begrepp som empati, medkänsla och självmedkänsla blir enkla och begripliga. Historien ger sin läsare livsviktiga kommunikationsnycklar. Jag tror att världen runt barn som kan använda dessa verktyg, kommer att bli lite varmare, snällare och tryggare”.

Susanne Einhorn, beteendevetare

”En fantastisk bok med viktiga verktyg för barns växande till medkännande människor. Berättelsen är trösterik, hoppfull, sätter barnet i centrum och tar det på allra största allvar. Budskapet om nödvändigheten att lyssna till sina känslor, hjärtat och varandra kunde inte varit mer aktuellt.

Olle Carlsson, präst och Fotini Carlsson, journalist samt författarna till bl.a ”Om kärlek”.

Kontakta kaja@hastakeriet.se

Adress

Utbildningarna hålls på Häståkeriets Kursgård på Greve von Essens väg 59, 115 27 Stockholm. 

Studiebesök

Vi välkomnar organisationer som arbetar med barn och ungdomar på studiebesök på vår kursgård som ligger bredvid stallet på Greve Von Essens väg 59. Våra standardbesök tar ca 2 timmar och ger en helhetsbild av organisationen, våra metoder samt den forskning som finns på hästar som resurs för hälsa och välmående med utgångspunkt i modern hjärnforskning och neurofysiologi.

Boende vid utbildningstillfällen

Det finns många hotell i närheten. Eventuellt går det att ordna kostnadsfria övernattningsmöjligheter på kursgården i öppen sal (ta med egen luftmadrass och sängkläder). Det finns kök och två badrum med duschar. Om du är intresserad av detta, meddela oss i god tid. Det finns flera restauranger runt oss. För dig som vill ta med egen mat finns micro i köket.

Kollektivtrafik

Buss 76 stannar vid hållplats Lindarängsvägen ute på Gärdet där du ska gå av. Några meter framför busshållplatsen finns en skylt där det står Häståkeriet. Promenera in på grusvägen till höger och följ vägen till du ser ridbanan och stallet. Det tar ca 5 minuter att gå från busstationen till oss.

 

Bil & Parkering

OBS! GPS visar fel väg. Om du kommer med bil, kör förbi filmhusets busshållplats och följ Lindarängsvägen tills du kommer till Lindarängens busshållplats. Några meter bakom busshållplatsen finns en väg upp till höger med en skylt där det står Häståkeri. Följ vägen, kör förbi vår ridbana och ta höger upp mot Kungliga Borgen. Du parkerar på Kungliga Borgens parkeringsplats. I stallet får du ett parkeringstillstånd som du lägger i bilen.

 

Missa inte

För dig som vill passa på att upptäcka Djurgården på hästryggen finns det möjlighet för dig att boka fantastiska ridturer på Kungliga Djurgården till rabatterat pris i samband med utbildningstillfällena.

bottom of page