Vision, Mission & Bakgrund

 

Vision

Häståkeriets vision är att bidra till vår första Nationalstadsparks grundläggande idé - en plats för rekreation, lärande och naturupplevelser öppen för alla, och gärna i sällskap av hästar!
 

*Stockholm var först med att, mitt i huvudstaden, reservera ett stort, sammanhängande grönområde för sina invånare - Världens första Nationalstadspark ingivdes den 19 maj 1995 då Konung Carl XVI Gustaf släppte iväg duvorna Värna, Vårda, Visa för att illustrera syftet med parken. Ett grönområde med ovärderlig natur.


Mission

Att erbjuda en välkomnande mötesplats öppen för alla, där den ofta stressade nutidsmänniskan får möjlighet till rekreation, lärande och personlig utveckling, i sällskap av hästar.

Bakgrund

Häståkeriet ligger på Greve von Essens väg 63. Det rödmålade lilla stallet med tillhörande ridbana är nästan kamouflerat bland träden i svackan mellan den Kungliga borgen och intilliggande, kuperade hagar. Häståkeriet startade 1998 och verksamheten ägs av Carina Westman. Hon har varit intresserad av hästar i hela sitt liv, men aldrig gått i ridskola och inte haft några tävlingsambitioner. Carina var 46 år när hon klev in på arbetsförmedlingen för att leta nytt jobb. Ett arbetslöshetsprojekt på temat ”miljöinformation” väckte den gamla drömmen om att bli bonde. Med stor envishet och vassa armbågar, gjort verklighet av sin dröm.

Efter den där dagen på arbetsförmedlingen inledde Carina ett ”starta eget” projekt. Hon kom i kontakt med en hästhandlare, den bra sorten och av honom fick hon låna en nordsvensk. Med den åkte Carina runt, precis som Glassbilen, i Gustavsberg för att sälja kravgodkända grönsaker. Snart utvecklades verksamheten till att erbjuda människor turridning och körningar med häst och vagn. Under några år hyrde Carina ett stall på Ingarö, men när kontraktstiden gick ut fick hon inte förlängt. Så träffade Carina en engagerad människa som gav henne förslaget; Varför inte starta ett stall på Djurgården, ta kontakt med Djurgårdsförvaltningen och hör efter om inte det är möjligt.Det tog fyra år av pappersvändning i myndigheternas korridorer innan hon fick byggnadslov. Djurgårdsförvaltningen ansvarade själva för bygget. Man utgick från arkitekt Arne Clevenstams ritningar och det gedigna och luftiga stallet stod klart ett år senare. Delar av inredningen, såsom galler och krubbor kommer från K1:s gamla stallar. Lippizaner, araber, nordsvensk, ungerska halvblod, fjordingar, estländsk tori, frieser och shire, Häståkeriet har hästar av varierande ras och karaktär. Alla är trevliga och väl lämpade för sina uppgifter. De måste tåla såväl uppfällda paraplyer som stadsbussars tryckluftsbromsar.

Läs hela artikeln i Lucky Rider av Lena Holmgren

 

 

 

Prärievagnen.jpg